Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról?

Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról?

Home officeban dolgozol? Egyéni vállalkozó vagy és az otthonod az irodád is egyben?

Sokaknak hangzik felüdülésnek az otthon végezhető munka, azonban ahogy telnek-múlnak a napok, egyre nehezebbé válhat a munkára való koncentrálás és az időd beosztása. Az otthoni munkavégzés közben könnyen összefolyhat a munka és az otthoni feladatok, ami a munka minőségének a rovására is mehet. Nézzük meg, hogyan tudsz hatékonyan dolgozni otthonról.

A munkahelyed valóban legyen munkahely!

Az otthoni munkavégzéshez legmegfelelőbb hely egy dolgozószoba, de erre nem feltétlen van minden háztartásnak lehetősége. Mindenképp érdemes kialakítani legalább egy dolgozósarkot, ahol rendesen tudsz koncentrálni a munkára és nem vonják el egyéb teendők a figyelmedet. Tudom csábító a kanapén pizsamában fetrengeni a laptopoddal az öledben, de hosszútávon ez nem lesz kifizetődő!

v-assist-otthoni-munkavegzes-dolgozosarok

Tervezd meg előre a napodat!

Egy szokványos munkahelyen is hasznos, de home-office esetén nagyot lendíthet a produktivitásodon. Készíts időtervet, írj a listát a napi feladatokról, tervezd meg mikor tartasz ebéd- és kávészünetet! Amellett, hogy a feladatok kipipálása pozitív hatást gyakorol rád, azt is látni fogod, hogyan haladtál aznap a munkával. Erre akár egy jegyzetfüzet is megfelel, de használhatod a Google Keep-et is. Nekem a ClickUp vált be, ingyenesen használható és határidőket is tudsz beállítani.

Tartsd be a munkaidődet és vedd figyelembe, hogy mikor vagy a legproduktívabb!

A munkaidőt célszerű előre meghatározni, hogy hatékonyan tudj dolgozni, hiszen gyakran nehéz elkülöníteni a munkaidőt a magánélettől. Ezzel elejét veheted a túlórázásnak, illetve előre megbeszélheted a veled lakókkal, mikor ne zavarjanak. Itt érdemes arra is figyelni, hogy mikor vagy igazán aktív, hiszen nem mindenki reggeli pacsirta, igaz? (Én sem. 😴)

v-assist-otthoni-munkavegzes-reggel

Figyelj oda magadra és a szokásaidra!

Ha egyensúlyban vagyunk magunkkal, akkor a munkában is jobban fogunk teljesíteni. Néhány dolog, amire érdemes odafigyelned:

  • igyál elég vizet: a megfelelő koncentrációhoz elengedhetetlen, hogy hidratált legyél
  • mozgasd át magadat 1-2 óránként: sétálj 15 percet kint vagy csinálj pár nyújtó gyakorlatot, hogy újult erővel tudj visszatérni a munkához
  • mozogj rendszeresen: otthoni munkavégzés során nagyon beszűkülhet az élettered, válassz egy kedvelt sportot, amit rendszeresen csinálsz
  • tarts szüneteket: nem vagy robot, néha mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre
  • maradj motivált: tervezz előre, határozd meg a céljaidat és kövesd nyomon a teljesítményedet

Annak ellenére, hogy otthonról dolgozóként számos kihívással kell szembenéznünk, rengeteg előnnyel is jár. Ha odafigyelsz a megfelelő időbeosztásra és munkaidőre, az ideális munkakörnyezetre és a motivációdra akkor könnyedén növelheted otthoni munkavégzés élményét.

Virtuális asszisztensként számomra is nagyon fontos, hogy a mindennapokban én is tartsam magam a fentiekhez, de tapasztalatból mondom, hogy azért nem érdemes túl szigorúnak sem lennünk saját magunkkal.

További kellemes otthoni munkavégzést mindenkinek! 🌞👩‍💻 

Ha neked is vannak tippjeid a hatékony otthoni munkavégzéssel kapcsolatosan, lépj velem kapcsolatba az info@v-assist.hu email címen.

Ha kíváncsi vagy, mivel foglalkozom és szívesen dolgoznál velem együtt, itt ismerkedhetsz meg velem és itt megnézheted a szolgáltatásaimat!

Erdős Boglárka - virtual assistant